It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Oddelek za nevrološke bolezni

UKC Maribor

Migrena je nevrološka bolezen, ki poteka v več fazah. Najbolj pogosta faza je hud, enostranski glavobol. Migrene so pogostejše pri ženskah kot pri moških. Na nastanek migren vpliva več dejavnikov, med njimi imajo pomembno vlogo geni. Način dedovanja ni popolnoma pojasnjen in gre najverjetneje za kombinacijo dednega materiala, spola in dejavnikov okolja.

V populaciji je najpogostejša oblika migrene – migrena brez avre, nato migrena z avro in najredkejša hemiplegična migrena, pri kateri bolniki nekaj časa ne morejo premakniti roke in noge na isti strani telesa. Pri eni tretjini žensk je migrena vezana na menstrualni cikel in se pojavi ob menstruaciji.

Ali se migrene dedujejo po materi?

Dedovanje migren je kompleksno in še ni popolnoma pojasnjeno. Obstaja vsaj 15 kromosomov na katerih so našli gene, ki so povezani z migreno. Med njimi je tudi spolni kromosom X. V primeru, da je migrena vezana na kromosom X, je verjenost da bo imela migreno tudi hči okoli  50 % in sin okoli 100 %.

Ali hormoni vplivajo na migreno?

Na število migrenskih napadov in sam potek migrene vplivajo hormoni. Migrene so pogostejše v rodni dobi. Tako se migrena z avro lahko pojavi zaradi nenadnega dviga koncentracje estrogena v krvi ob ovulaciji, ali zaradi nenadnega padca ob koncu ovulacijskega ciklusa.

Z menopavzo se nihanje hormonov v krvi zmajša. Pri večini bolnic se število migrenskih napadov zniža ali pa migrene preporsto minejo. Vendar se v nekaterih primerih lahko število napadov in jakost glavobolov v premenopavzalnem obdobju poveča, ko je izrazitejše nihanje hormonov v krvi. Prav tako se lahko pri vsaki deseti ženski pojavijo močnejši glavoboli v menopavzi.  V peri- in menopavzalnem obdobju se lahko migrene dodatno poslabšajo zaradi hormonske nadomestne terapije.

Ženske mnogokrat ugotovijo, da imajo migreno, ko začno uporabljati hormonsko kontracepcijo. Migrene se pojavijo tako pri uporabi materičnih vložkov kot pri uporabi tablet ali obližev.

Ali nosečnost in dojenje vplivata na migrene?

V nosečnosti se število in jakost migrenskih glavobolov zmanjša. To velja še posebaj za migrene brez avre. V nekaterih primerih lahko tudi izginejo zaradi visokih koncentracij estrogena v krvi. Po porodu pride do padca nivoja estrogena, kar lahko skupaj z deprivacijo spanja in stresom privede do nenadnega hujšega migrenskega glavobola.

Povezava med dojenjem in migreno ni popolnoma jasna. V nekaterih raziskavah so ugotovili pozitiven vpliv dojenja na migrenske napade. Tako so npr. ženske ki so dojile dobile kasneje poporodne migrene, kot tiste, ki so hranile otroke preko stekleničke. V nekaterih drugih raziskavah podobnih pozitivnih posledic niso našli. Rezultati študij se med seboj razlikujejo zaradi različnega vzorca in raziskovalne metodologije.

Ženske se mnogokrat sprašujejo, ali lahko jemljejo zdravila proti migreni med dojenjem. V času dojenja je priporočljivo poskusiti z nefarmakološkimi metodami. Vendar, če te niso uspešne, pogosti glavoboli skupaj s stresom in drugimi psihološkimi simptomi privedejo do bistvenega poslabšanja stanja. Doječe matere si lahko akutne migrenske glavobole lajšajo z nekaterimi nesteoridnimi antirevmatiki in triptani.

Ali je zdravljenje migrenskih napadov povezanih s hormoni drugačno kot ostalih migren?

Za zdravljenje akutnih napadov migrene se uporabljajo enaka zdravila, kot pri bolnicah, ki nimajo migren povezanih s hormoni. Če so se migrene pojavile po uvedbi hormonske kontracepcije, je potrebno razmisliti, da bi jo nadomestili s kakšno drugo obliko.

Hormonska kontracepcija prav tako ni priporočljiva pri bolnicah z migreno z avro. Po drugi strani lahko bolnicam z migreno brez avre, pri katerih smo neuspešno poskusili z drugimi metodami, olajšamo glavobole s hormonsko kontracepcijo. Na tak način uravnamo nivo hormonov v krvi in preprečimo izrazito nihanje estrogena.

Bolnice, ki imajo migreno vezano na menstrualni cikel, lahko poskusijo s preventivnim jemanjem nesteroidnih antirevmatikov nekaj dni pred pričakovano menstruacijo. Ob migrenskem glavobolu med menstruacijo, lahko poskusijo tudi z nefarmakološkimi načini zdravljenja kot so ledeni obkladki in vaje za sproščanje.

Pri bolnicah z več migrenskimi napadi mesečno, je smiselno preventivno zdravljenje z različnimi zdravili. Pred nekaj leti so razvili nova, biološka zdravila, ki delujejo na receptor za peptid, povezan z genom za kalcitonin. Zdravila so namenjena odraslim, ki imajoveč kot štiri napade mesečno. So varna in ni dokazov, da bi imelo vpliv na vožnjo. Pozitiven učinek zdravila se je v raziskavah pokazal že po treh mesecih zdravljenja.  

Migrene so pogostejše pri ženskah kot pri moških. Nekatere ženske so občutljivejše na hormonske spremembe in imajo ob nihanju estrogena pogostejše migrenske napade. Ponavadi so to migrene z avro, ki jih lahko uspešno zdravimo. Zato je priporočljivo, da se o tem pogovorite z zdravnikom.

Literatura

1. Al-Hassany L, Haas J, Piccininni M, Kurth T, Maassen Van Den Brink A, Rohmann JL. Giving Researchers a Headache – Sex and Gender Differences in Migraine. Front Neurol. 2020;11.

2. Allais G, Chiarle G, Sinigaglia S, Mana O, Benedetto C. Migraine during pregnancy and in the puerperium. Neurol Sci. 2019;40:81–91.

3. Negro A, Delaruelle Z, Ivanova TA, Khan S, Ornello R, Raffaelli B, et al. Headache and pregnancy: a systematic review. J Headache Pain. 2017;18:106.

Curated Tags