It looks like you are using an older version of Internet Explorer which is not supported. We advise that you update your browser to the latest version of Microsoft Edge, or consider using other browsers such as Chrome, Firefox or Safari.

Znano je, da so migrenski glavoboli hormonsko pogojeni. Hormonske spremembe so eden najpogostejših sprožilcev tega hudega glavobolnega sindroma in kot posledica se migrena pogosteje pojavlja pri ženskah, oziroma še posebej pogosto pri ženskah v rodni dobi. Večina žensk poroča, da je menstruacija sprožilec migrene. Ob tem pa obstaja prav posebna oblika migrene, ki jo poznamo pod imenom menstrualna migrena.

V primeru menstrualne migrene se glavobolni sindrom pojavlja nekaj dni ob vsakem začetku menstruacije. Študije kažejo, da se menstrualna migrena najpogosteje pojavi v dveh dneh pred in v prvih treh dneh po nastopu menstruacije. Ta vrsta migrene naj bi prizadela manj kot 10% žensk. Menstrualna migrena je najverjetneje povezana z zniževanjem ravni estrogena, teoretično bi lahko šlo tudi za posledico sproščanja prostaglandina v prvih dneh menstruacije.

Postavitev diagnoze

Na voljo ni nobenega testa za potrditev diagnoze menstrualna migrena, zato je edini način natančno vodenje dnevnika glavobolov najmanj tri mesece. Potrebno je beležiti tako napade migrene in lastnosti glavobola kot tudi dneve menstruacije. Vodenje dnevnika pomaga tudi pri prepoznavanju nehormonskih sprožilcev, ki se jim je potrebno izogniti v najbolj ranljivih obdobjih menstrualnega ciklusa.

Vodenje dnevnika migrene je seveda potrebno tudi ves čas zdravljenja, saj le na ta način lahko ugotavljamo učinkovitost (ali neučinkovitost) zdravljenja.

Zdravljenje menstrualne migrene

Obstaja več možnosti zdravljenja, odvisno od pravilnosti menstrualnega ciklusa, in drugih faktorjev, kot na primer, ali gre za boleče menstruacije, simptome menopavze oziroma ali ženska potrebuje kontracepcijo. Čeprav nobeno od zdravil, ki jih v članku omenjamo, ni posebej registrirano za menstrualno migreno, jih je mogoče predpisati in so na podlagi izkušenj zelo učinkovita.

V primeru, da ima ženska migreno in boleče menstruacije, pogosto pomaga jemanje protivnetnega zdravila proti bolečinam (nesteroidni antirevmatiki) v obdobju menstrualne migrene. Zdravilo se običajno začne jemati 2 do 3 dni pred pričakovanim začetkom menstruacije. Če menstruacija ni redna, se lahko z jemanjem prične prvi dan menstruacije. Običajno je zdravljenje potrebno le v prvih dveh do treh dneh menstruacije.

Pri zdravljenju menstrualne migrene se je za zelo učinkovito izkazalo tudi hormonsko zdravljenje. To je primerno le za bolnice, ki nimajo migrenske avre.  Dopolnitev naravnega padca ravni estrogena tik pred in med menstruacijo lahko pomaga, če se migrena redno pojavlja pred menstruacijo. Estrogen je na voljo v obliki kožnega obliža, gela ali pršila. Estrogenski nanos se uporablja 7 dni, začenši od 3 dni pred pričakovanim prvim dnem menstruacije. Estrogen iz obliža ali gela se preko kože absorbira neposredno v krvni obtok. Tovrstno zdravljenje je seveda odsvetovano v primeru nosečnosti ali poskusa zanositve. Če so menstruacije neredne, so na voljo tudi drugi načini za vzdrževanja ravni estrogena na stabilnejši stopnji, kot je na primer kombinirana peroralna kontracepcijska tableta.

V primeru, da je zdravljenje z zgoraj navedenimi ukrepi neuspešno ali nezadostno, se pri menstrualni migreni priporoča epizodno redno jemanje triptanov. Na voljo so različni triptani v obliki tablet, ki jih bolnica vzame dvakrat na dan v dneh, ko se pričakuje migrena (običajno od dva dni prej do treh dni po začetku krvavitve).

Če so migrene prisotne tudi skozi celoten menstrualni ciklus ali gre za zelo neredne menstruacije, je seveda potrebna običajna preventiva migrene. Zdravila za preventivo migrene bolnica jemlje vsakodnevno. Vključujejo zaviralce beta, antikonvulzive, zaviralce kalcijevih kanalov, antidepresive ali magnezij. Izbira najprimernejšega zdravila je odvisna ne samo od migrene, ampak tudi  drugih zdravstvenih stanj, na katera lahko ta zdravila vplivajo. V zadnjem času so v primeru neučinkovitosti  ali neprenašanja zgoraj navedenih zdravil na voljo tudi biološka zdravila (monoklonska protitelesa, povezana z genom za kalcitonin), ki jih bolnice prejemajo v obliki mesečnih injekcij. Pravico do predpisovanja teh zdravil imajo le specialisti, pogoj za predpisovanje pa je neuspešnost vsaj dveh klasičnih preventivnih zdravil.

Pomembno pa je, da ob vseh naštetih terapevtskih možnostih vsaka bolnica z migreno, tudi menstrualno, razmisli o spremembi življenjskega sloga, na primer zmanjšanju stresa, redni prehrani in rednem gibanju, saj ti ukrepi lahko bistveno pomagajo zmanjšati pogostost, dolžino in resnost migrene.

Zaključek

Vsaka migrena, še posebej pa menstrualna, je hormonsko pogojen glavobol. Tako za postavitev diagnoze kot tudi za uspešno zdravljenje je bistveno vodenje dnevnika glavobolov. Vsaka bolnica se mora zavedati, da sama sodeluje in ukrepa pri zdravljenju. Možnosti zdravljenja menstrualne migrene so številne - od hormonske preventive, epizodnega jemanja nesteroidnih antirevmatikov ali triptanov do klasične preventive ali celo bioloških zdravil. Pri ocenjevanju uspešnosti zdravljenja podobno kot pri postavitvi diagnoze lahko največ sklepamo iz skrbno izpolnjenega dnevnika glavobolov.

Literatura:

1. British association for the study of headache. Guidline. Dostopano na: https://bash.org.uk/downloads/guidelines2019/01_BASHNationalHeadache_Management_SystemforAdults_2019_guideline_versi.pdf [Dotopano: fabruar 2021]
2. The migraine trust. Menstrual migraine. Dostopano na:https://www.migrainetrust.org/about-migraine/types-of-migraine/menstrual-migraine/ [Dostopano: februar 2021]
3. Glavobol.com. Primarni glavobol. Dostopano na: http://glavobol.com/kaj_je_glavobol/primarni_glavoboli/migrena/ [Dostopano: februar 2021]

Dnevnik glavobola

Dnevnik Glavobola (Migrene)

Dnevnik glavobola je v pomoč bolnikom pri beleženju glavobolov, za dnevno označevanje vseh značilnosti glavobola in zdravil za lajšanje glavobola.

Vodnik za pogovor z zdravnikom

Vodnik za pogovor z zdravnikom

Ni vedno preprosto natančno pojasniti zdravniku, kako migrena vpliva na vas in po pogovoru se vam lahko zdi, da zdravnik ne razume, kako huda je vaša težava.

Curated Tags